Mastieken dakbedekking

Mastiek & dakleer

Mastiek speelde lange tijd een belangrijke rol binnen het dakdekken van platte daken. Tot circa 1970 maakten we hier in Nederland veel gebruik van, al is het daarna hard achteruit gegaan met dit materiaal. We zijn toen steeds meer gebruik gaan maken van bitumen.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor alle soorten dakbedekkingen.Ja, ik wil graag offertes voor dakdekken ontvangen

Het dakleer gebruiken we vandaag de dag ook niet meer, maar dat neemt niet weg dat we het nog af en toe tegenkomen op de oude mastiekbedekkingen. Wat dat betreft zijn mastiek en dakleer twee materialen die we in het verleden gebruikten, waardoor we ze nu af en toe nog op zien duiken.

Afdichten met mastiek

We gebruikten mastiek vooral om de daken af te kunnen dichten. We wonnen mastiek uit steenkool, omdat het op dat moment een relatief goedkoop en betrouwbaar afdichtingsmiddel bleek. We wonnen mastiek tijdens de fabricage van lichtgas uit steenkool, maar het materiaal bleek erg broos op het moment dat de temperatuur daalde. Hierdoor was het breekbaar, wat schade aan de daken van woningen kon veroorzaken. Liep de temperatuur aan de andere kant juist op? Dan werd de mastiek meer zacht en week, waardoor het opnieuw geen goed materiaal bleek voor het afdichten van de daken van woningen.

Veel voorkomende dakbedekking: bitumen
Veel voorkomende dakbedekking: bitumen

Mastiek naar bitumen

Na 1970 hebben we de overstap gemaakt van mastiek naar bitumen, een materiaal dat veel beter geschikt bleek voor het doel dat we voor ogen hadden. Dit had onder andere te maken met de vondst van grote voorraden aardgas, wat ervoor zorgde dat we minder gebruik maakten van stadsgas en ook de voorraad mastiek afnam. Daarnaast kregen we te maken met thermische isolatie op daken, waardoor het bitumen een interessant alternatief begon te vormen. Ten derde waren de lichtgewicht constructies vanaf dat moment in opkomst. Het paste daar niet langer bij om gebruik te maken van mastiek.

Gebruik van dakleer

Ook dakleer passen we vandaag de dag niet meer toe. Dit is een dakbedekkingsmateriaal met een kern van viltpapier, juteweefsel of een ander natuurlijk materiaal. We maakten er gebruik van in de vorm van rollen. Het nadeel van dit natuurlijke materiaal was dat het gevoelig was voor vocht, waardoor dit op termijn kon gaan rotten. Het dakleer dat we op de daken gebruikten plakten we aan elkaar met een vloeibaar bitumenproduct. We zien het dakleer vandaag de dag eigenlijk alleen nog maar terug op enkele oude daken, waar we ook de oude mastiekbedekkingen nog tegenkomen.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het herstellen, vernieuwen of compleet opnieuw aanbrengen van dakbedekking is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Bij foutieve aanleg kan veel vochtschade ontstaan met alle gevolgen van dien. Het loont de moeite om meerdere offertes bij goede dakdekbedrijven uit uw regio aan te vragen. Via dakbedekking-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 dakdekbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *