Eisen aan daken

Eisen aan daken

We stellen in Nederland verschillende eisen aan daken, zodat we daar op een degelijke, betrouwbare, comfortabele en veilige manier gebruik van kunnen maken. We richten ons hier op de mechanische en bouwfysische eisen, maar ook op die op het gebied van water- en winddichtheid en veiligheid.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor alle soorten dakbedekkingen.Ja, ik wil graag offertes voor dakdekken ontvangen

Mechanische eisen

Forse belasting door installaties op dak

Met het oog op de mechanische eisen dienen we ons te houden aan het Bouwbesluit, dat zich aansluit bij de bezwijktoestanden zoals vermeld in de NEN 6702 (2001). De mechanische eisen voor daken omvatten de bepalingen die zorgen voor voldoende draagkracht, ten aanzien van lasten als eigen massa, de wind, personen op het dak of neerslag in de vorm van sneeuw en regen.

Bouwfysische eisen

De bouwfysische eisen met het oog op daken hebben vooral betrekking op de warmte-isolatie, de gewenste warmteweerstand en de gewenste U-waarde. We maken hiervoor gebruik van het Bouwbesluit 2003: Energiezuinigheid, afdeling 5.1. Het dak vormt de scheiding tussen het binnen- en het buitenklimaat, waardoor er voldoende isolatie aanwezig dient te zijn. Een goede isolatielaag dient ervoor te zorgen dat de warmte van binnen niet verloren gaat, terwijl de koude van buiten niet de kans mag krijgen om naar binnen te treden.

Water- en winddichtheid

Verder stellen we bijvoorbeeld eisen aan daken op het gebied van water- en winddichtheid. We gebruiken daarvoor het Bouwbesluit 2003: afdeling 3.6 en 5.2. Het gaat om hellende daken met bijvoorbeeld pannen, maar ook om platte daken waarop we gebruik maken van bitumineuze dakbedekking. Het Bouwbesluit spreekt overigens niet over winddichtheid, maar over de beperking van luchtdoorlatendheid. Dit komt er uiteindelijk op neer dat het dak goed bestand dient te zijn tegen zowel vocht als wind. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er zo min mogelijk schade kan ontstaan en de isolatie op een degelijke manier in elkaar zit.

Veiligheid van daken

Tenslotte stellen we in Nederland eisen aan daken op het gebied van afsluitbaarheid en inbraakveiligheid, maar ook op het gebied van brandveiligheid. We gebruiken daarvoor respectievelijk het Bouwbesluit 2003: Inbraakwerendheid, afdeling 2.25 en het Bouwbesluit 2003: afdeling 2.2, 2.11, 2.12, 2.13, 2.14 en 2.23. We zorgen er op die manier voor dat we een gevelopening op een degelijke manier af kunnen sluiten, waardoor onbevoegden geen kans krijgen een woning of pand binnen te treden. Met het oog op de brandveiligheid dienen we vooral te kijken naar de onbrandbaarheid, de brandwerendheid, de brandvoortplanting en bijvoorbeeld de rookontwikkeling die er plaats zal vinden.

Onderdelen:

  • mechanische eisen
  • bouwfysische eisen
  • water-en winddichtheid
  • afsluitbaarheid
  • inbraakveiligheid
  • brandveiligheid

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het herstellen, vernieuwen of compleet opnieuw aanbrengen van dakbedekking is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Bij foutieve aanleg kan veel vochtschade ontstaan met alle gevolgen van dien. Het loont de moeite om meerdere offertes bij goede dakdekbedrijven uit uw regio aan te vragen. Via dakbedekking-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 dakdekbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *