Onderconstructie

Onderconstructie

De onderconstructie maakt een essentieel onderdeel uit van het platte dak. Het is het dakdeel dat we gebruiken om de belasting op het dak te verdelen en deze over te dragen op de daar onder dragende constructie. Het kan gaan om zowel permanente als veranderlijke belastingen, waar we in de bouwtechnische berekeningen rekening mee dienen te houden. Een voorbeeld van een veranderlijke belasting is regen of sneeuw, terwijl het eigen gewicht van de totale dakconstructie staat voor een permanente belasting op de onderconstructie.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor alle soorten dakbedekkingen.Ja, ik wil graag offertes voor dakdekken ontvangen

Voorbeelden van een onderconstructie

U kunt de onderconstructie ontwikkelen op basis van een aantal verschillende manieren. Maak bijvoorbeeld gebruik van (monoliet) beton, betonnen kanaalplaten of cellenbeton (gasbeton) dakplaten. U kunt verder kiezen voor bijvoorbeeld triplex dakplaten, spaanderplaat, geschaafde en geploegde houten delen, houtwolcement dakplaten of geprofileerde stalen dakplaten. Wat dat betreft bestaan er een aantal verschillende mogelijkheden.

U kunt tevens gebruik maken van samengestelde dakelementen, bijvoorbeeld met een isolatiekern. We spreken in dat geval van sandwichelementen. Het voordeel hiervan is dat u er met de onderconstructie direct voor kunt zorgen dat er sprake is van voldoende isolatie binnen het geheel.

Conditie onderconstructie

Forse belasting door installaties op dak

Het is van groot belang dat de onderconstructie van een dak in een goede conditie verkeert. Zorg ervoor dat deze in ieder geval vlak, gaaf, schoon en droog is, om de rest van de dakconstructie erop aan te kunnen brengen. Een onderconstructie is voldoende vlak wanneer deze een gelijkmatige ondersteuning aanbiedt aan de verschillende onderdelen die we erop zullen plaatsen. Er mag sprake zijn van een maximaal hoogteverschil van 3mm in een raster van 600mm, of 4mm in een raster van 1000mm. De onderconstructie is ‘gaaf’ op het moment dat deze niet tot schade kan leiden bij een van de materialen die we op de onderconstructie plaatsen om het dak vorm te geven.

Regelgeving

Onderconstructies dienen aan de Nederlandse regelgeving te voldoen, op basis van de NEN 6700 TGB 1990: Algemene basiseisen norm. Hierin wordt op fundamenteel niveau aangegeven welke betrouwbaarheidseisen (veiligheid, bruikbaarheid) er van belang zijn bij het creëren van de onderconstructie. De fundamentele eisen zijn daarnaast verder uitgewerkt in de NEN 6702, waardoor dit een waardevolle aanvulling vormt op de algemene norm. In bepaalde gevallen kunnen de eisen verwerkt zijn in een nationale beoordelingsrichtlijn (BRL). Een geldig KOMO-attest-met-productcertificaat kan aantonen dat u aan alle richtlijnen voldoet en de dakconstructie op een degelijke wijze in elkaar zit.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het herstellen, vernieuwen of compleet opnieuw aanbrengen van dakbedekking is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Bij foutieve aanleg kan veel vochtschade ontstaan met alle gevolgen van dien. Het loont de moeite om meerdere offertes bij goede dakdekbedrijven uit uw regio aan te vragen. Via dakbedekking-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 dakdekbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *