Alles over dakdekken | samenwerkingsverband van dakdekkers | landelijke dekking

Dakbedekkingopbouw

Dakbedekkingopbouw

De opbouw van de dakbedekking kunt u in principe op drie verschillende manieren vormgeven. Houd er rekening mee dat het hier in alle gevallen gaat om bitumineuze dakbedekking. De opbouw van de dakbedekking is afhankelijk van de ondergrond, de plaats van het isolatiemateriaal, de bevestigingsmethode en bijvoorbeeld de uiteindelijke materiaalkeuze. Deze elementen bepalen samen de opbouw van de dakbedekking, waarmee u ervoor zorgt dat u comfortabel kunt wonen of kunt werken. Laat in het geval van bijzondere omstandigheden altijd een bouwfysische berekening maken, om goed na te gaan wat de invloed van verschillende keuzes zal zijn.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor alle soorten dakbedekkingen.

Warm dak

U kunt voor de opbouw van uw dakbedekking allereerst gebruik maken van een ‘warm dak’. Dit is een constructie waarbij het isolatiemateriaal op de dakvloer (onder de dakbedekking) ligt. We noemen dit een ‘warm dak’, omdat de dakconstructie een temperatuur zal hebben die vergelijkbaar is met de binnentemperatuur. Dit is een moderne dakbedekkingsopbouw, die we veel zien in woningen. Het grote voordeel hiervan is dat er over het algemeen weinig problemen ontstaan. Het dak heeft relatief weinig onderhoud nodig, waardoor we hier op een eenvoudige wijze gebruik van kunnen maken.

Koud dak

U kunt aan de andere kant ook kiezen voor een ‘koud dak’. In dat geval zit de dakbedekkingsopbouw op een andere manier in elkaar. Het isolatiemateriaal zit onder de dakvloer, dus aan de onderzijde van het hout of beton. In dit geval zal de dakconstructie de temperatuur van de buitenlucht overnemen, waardoor we deze ‘koud’ noemen. Houd er rekening mee dat een koud dak geregeld problemen zal geven, waardoor u hier bij voorkeur beter geen gebruik van kunt maken. Het is lastig om een dergelijk dak goed aan te brengen, waardoor fouten bij de installatie veelal tot problemen leiden. Daarnaast kunt u te maken krijgen met inwendige condensatie in een houten dak, waardoor dit als het ware weg zal rotten.

Omgekeerd dak

Tenslotte kunt u gebruik maken van een ‘omgekeerd dak’. Dit is bouwfysisch gezien de beste dakbedekkingsopbouw. Het is een bijzondere variant van een ‘warm dak’. Houd er rekening mee dat u in dit geval voor de isolatie alleen gebruik kunt maken van XPS schuim. Daarnaast dient het boeiboord aanmerkelijk hoger te zijn dan bij een dak dat u niet isoleert. Ten derde dient er op de isolatielaag een ballastlaag te komen. Deze beschermt het materiaal tegen schadelijke UV-straling, maar daarnaast ook tegen opwaaien of ‘drijven’.

Omgekeerd dak constructie
Omgekeerd dak constructie

Niet ge´soleerd dak

Hierbij wordt (in geval van een plat dak) de dakbedekking rechtstreeks op het dakbeschot c.q. onderconstructie aangebracht zonder enige vorm van isolatie.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen
Alle soorten dakbedekking (Bitumen, dakpannen, kunststof, riet, zink, dakisolatie etc.)
In alle regio's in Nederland
Met garantie
Eenvoudig prijs en kwaliteit vergelijken
Aanvragen is volledig gratis en verplicht u tot niets

Meer informatie

Es wurden keine Produkte gefunden, die Ihren Kriterien entsprechen. Wählen Sie andere Filter-Optionen.